7.4.08

Tule koolitusele! Väga põnev ja hariv .

Meil oli laupäeval, 5. aprillil, Lasnamäe naabrivalve sektori liikmetele koolitus. Kutse said oma postkasti 318 inimest ning e-maili terve aktivisti listi (selles listis on kõik sektorivanemad ja naabrivalvest huvitatud, umbes 400 inimest). Igatahes oli reedeks registreerunud ennast eestikeelsele koolitusele 8 inimest ja venekeelsele 3 inimest. Laupäevasest eestikeelsest koolitusest võttis osa 7 ja venekeelsest 3 inimest. Seega selle koolituse kohta info saanutest, võttis koolitusest osa 1,5% inimestest.

Ma oleks võinud jah, inimestele ka üle helistada ja raadios reklaami mängida ja mitte ainult suitsuanduri kinkimisega meelitada, et ma oleks võinud ju lubada, et näiteks koostöös politseiga loosime koolitusest osavõtjate vahel välja kolm tundi politseipatrullautos patrullimist vms. Jah, muidugi ma oleks võinud seda väga vinget koolitust agressiivsemalt pakkuda, see tähendab ju siis müüa?

Nähtavasti oleme me kõik nii „äramüüdud“ ja igasugust infot nii täis, et üldturvalisus ja tuleohutus laupäeval Lasnamäel ei ahvatle. Ma olen juba väga pikka ega mõelnud, et kus on see tasakaal, kui palju pean mina inimestele teatama, helistama, meelde tuletama ja kust hakkab inimese enda vastutus. Eesti naabrivalve ühing pakub inimestele võimalust oma kodupiirkonna heaks midagi ära teha, valik jääb alati inimesele. Aga kui inimene ei tea oma võimalusi ja valikuid, siis kuidas saab inimene valida ja ühing need valikud inimeseni viia? Kõike lõpuni kuhugi e-maili, blogisse või kodulehele kirja panna ei saa.. iga probleem on ainulaadne ja elu muutub nii kiiresti, et ka võimalused muutuvad sama kiiresti. Parimad lahendused ja ideed sünnivad ju koos arutades ja mõeldes.

Seega kuidas ma saan (ja kas ma üldse pean) inimestele selgeks teha, et ära mine peale väsitavad tööpäeva koju või jäta Esmeralda ja Rodrigo keerulistest suhetest seriaal seekord vahele ja tule naabrivalve koosolekule või koolitusele. Paljud on vist arvamusel, et mis see koosolek, kus ametnikud lubavad, aga oma lubadusi ei täida (seadusest tulenevalt, või töökoormuse või lihtsalt hoolimatuse tõttu) ikka aitab. Aga mina ütlen, et kui me midagi ei tee ja omavahel saunas räägime, kui jamasti kõik on, ega siis kindlasti ei muutu ka. Koos arutades ja oma seisukohti välja öeldes ainult saabki midagi muutuda, päriselt muutuda.

Mina näen, et koolituse tähtsaim osa on meie liikmete omavaheline suhtlemine, üksteistelt õppimine ja nägemine, et julgeid ja tublisid ja hoolivaid kodanike on palju. Sekkuda ja selleläbi väga nähtavaks saada ei olegi niisama kerge, ma tean seda ju omast kogemusest ja paljud me sektori vanemad vist mõtlevad mõnikord „oli mul nüüd vaja suu lahti teha“ Sekkuda ja iseenda eest seista on mõnikord raske, aga kui meie sekkumisest ja julgusest midagi paremusele poole muutub, siis see ON hea tunne ja väärt tegu.

Ja ma tänan kõiki, kes me laupäeval Katleri 2 koolimajas koos istusime ja oma piirkonna ja iseenda turvalisusest õppisime ja arutasime.

ps. kas te teadsite, et 1.juulist 2009 on suitsuandur kõigis majades ja korterites kohustuslik, suitusandur päästab elusid! http://www.kodutuleohutuks.ee/ ja meie ühingu liikmed saavad läbi meie ühingu andurid soodsamalt. Seega ootan teie tellimusi :)

1 kommentaar:

Malle Karjatse ütles ...

Mina olin sellel koolitusel ja see ületas kõik mu ootused ! Väga praktiline ja tekkis väga selge ettekujutus , kuidas paljusid probleeme lahendada ( lärmavad naabrid, narkomaanid, seltskonnad trepikojas, suitseteamine trepikojas, autode parkimine ). Samuti tekkis väga konkreetne arusaam, et igas korteris peab olema suitsuandur ja tulekustuti.