30.6.08

Kõrgõstani teema lõpetuseks.

Anne-Lii on teinud meeleoluka kokkuvõtte meie reisist, mis kindlasti on huvitav lugemine kõigile! Täitsa kahju on, et ei olnud aega tutvuda rohkem kohaliku elu ja kultuuriga, nägime põhiliselt ühe pealinna eluolu ja seda ka siis, kui ühelt koosolekult teisele tormasime. Aga ega midagi muud tööreisilt oodata polegi, jääb vaid loota, et meie edasine suhtlemine Kõrgõstani naabrivalvuritega annab meile võimaluse rohkem seda riiki avastada. Muidugi võib sinna alati minna ka nö omal käel ja seal näiteks puhkust veeta. Soovitame küll!

Naabrivalve on Biškekis käima läinud ja minu arvamusel tuleb sellele ühele loodud sektorile õige pea lisa. Üldiselt on meie mudel seal üks-ühele kasutusele võetud. Loomulikult on väikeseid kohalikke nüansse, aga see ongi asja ilu, et ei olda kinni meie poolt antud raamides ja tehakse ikka nii, et asi toimiks. Igasugustes kuritegevuse ennetuse projektikirjeldustes on oluline küsimus, kas projekti tegevused on kohaldatavad teistes piirkondades, riikides, kultuurides. Meil on nüüd positiivne näide kohe tuua.

Mis siis edasi? Kirgiiisidel on veel registreerimata oma organisatsioon, mis naabrivalvega tegeleb, hetkel tegutsetakse korteriühistu alt. Nii et aitame neil koostada põhikirja ja tõenäoliselt saab Eesti Naabrivalve ühingust ka Kõrgõstani NV asutajaliige. Siis edasi plaanime ühist projekti härra Sorose rahastuse toetusel, milles kaks osa - Eesti naabrivalvurite ja koostööpartnerite visiit Kõrgõstani ja kirgiiside visiit siia. Kirgiisidel on küll olemas elementaarsed NV infomaterjalid, aga pakume oma abi veel kodulehekülje ja muu infomaterjali täiustamisel. Ka meil on kirgiisidelt õppida, näiteks Kõrgõstani miilits õpib praegu hoolega kogukonna tööd, nii et neil on kindlasti värskeid ideid, mida ka meil kasulik kuulata.

Ja ei ole välistatud, et Kõrgõstani naaberriigidki naabrivalve vastu huvi tundma hakkavad, nii et ehk võib meid varsti Hiinas kohata :-)


Kommentaare ei ole: